22 Mayıs 2015 Cuma

Portakallı Müsli /Sağlıklı Beslenme-2-


Merhaba arkadaşlar. Yeniden sağlıklı bir yazıyla sizlerleyim. Sabah kahvaltısını hafif geçirmek isteyen ve özellikle havaların ısınmasıyla vücudunu forma sokmak isteyen biz bayanlar için çeşitli tariflerimi yayınlamaya devam ediyorum.Severek tükettiğim bu tariflerimi umarım sizlerde deneyip faydasını görüyorsunuzdur.

Hala portakal bulabiliyorken tüketmeye devam ediyorum ben, sıkma portakal kıvamında oldukları içinde ayrıca taze ve
lezzetliler. 

19 Mayıs 2015 Salı

Karadutlu Yoğurt ve Müsli-Sağlıklı Beslenme -1-


Sevgili arkadaşlar son zamanlarda mide rahatsızlığı yaşıyorum şu zamana kadar asla böyle bir problem yaşamazken birden ortaya çıkması beni bir hayli şaşırttı. Bu yüzden yeme-içmeme daha çok dikkat etmeye başladım. Zaten çok kötü beslenen bir insan değilim ama özellikle daha fazla dikkat ediyorum diyelim. Yaz aylarının da gelmeye başlamasıyla bol çeşitte meyve pazar ve marketlerde kolaylıkla bulunulabiliyor. Bu nimetlerden yararlanarak hafif şekilde günlük öğünlerimi atlatmaya çalışıyorum. Ve bunların yanı sıra Detox suları da içmekteyim. Vücutta biriken toksinleri atmak için. Bu sağlıklı ve hafif gıdalar mide rahatsızlıklarımın yanı sıra cildime de faydalı geldi diyebilirim, şu sıralar daha canlı ve parlak olduğunu görüyorum :) Sizlerle de tükettiğim bu gıdaları elimden geldiğince paylaşmaya çalışacağım.

16 Mayıs 2015 Cumartesi

Fırında Makarna...


En sevdiğim yemekler arasında fırında makarna vardır. Eğer güzel ve tadında yapılmışsa asla hayır diyemem. Bu yüzden hep başkasının yapmasını beklemekten yorulup yapmayı öğrenmem gerekiyor dedim ve son zamanlarda sıkça yapmaya başladım. Ben öğrenci olduğum için biraz hazır malzemelerden yararlanıyorum ama bunun normal olduğunu düşünenlerdenim. Eğer mutfakta kolaylıklar sunuluyorsa neden yararlanmayalım, hem zaman tasarrufu sağlıyor hem de verdiğiniz emeği ne aşağı nede-yukarı çekiyor önemli olan lezzetli olması.

Kendi yaptığım fırın makarnanın malzemeleri şöyle;
Yarım paketten biraz fazla ince uzun makarna( fırın makarna yerine bu çeşidi kullanıyorum.)
Bir paket Knorr beşamel sos
250-300 gr taze kaşar peyniri
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber


Yapılısı ise;
İlk önce makarnaları sıvı yağ ve tuz koyduğum kaynar suda haşlıyorum.Çok diri bırakmamaya dikkat ediyorum ben bu benim damak zevkim tabi.

Makarnalar haşlandıktan sonra suyunu süzüp kenarda beklemeye alıyorum. Soğuk sudan asla geçirmem ben makarnaları annemden öyle öğrendim ki su makarnanın tadını yavanlaştırıyor.

Makarna kenarda beklerken beşamel sosumu hazırlıyorum. Paketteki tarif 3, 3/4 su bardağı süt diyor ancak ben 3 su bardağı sütle yapıyorum, diğer türlü çok sulu bir sos oluyor.Biraz daha yoğun olması benim için ideal.

Sos kaynamaya başlayıp yoğunlaşınca altını kapatıyorum ve makarnaları sosun yarısıyla (kalan yarısı üzeri için) birleştiriyorum. Bu aşamada rendelediğim kaşar peynirinin yarısını ve bir miktar karabiberi de ekleyip harmanlıyorum.

Borcamı ister yağlayın ister yağlamayın ben yağlamasam da herhangi bir yapışma olmuyor. Harcı borcoma yayıp sosumun kalan kısmını üzerine ekleyip eşit şekilde yayıyorum ve üzerini kalan kaşar peynirleriyle kaplıyorum burada önemli olan bol kaşar peynirli olması bence.

190-200 derece önceden ısıtılmış fırında üzerindeki kaşarlar kızarıncaya kadar pişiriyorum.

Ve fırın makarnamız hazır, dilimlemeden önce biraz bekliyorum ki kolay dilimleyebileyim. Tam kendi damak tadıma uygun fırın makarnamı yapıp afiyetle yiyorum :) 




14 Mayıs 2015 Perşembe

Portakallı-Cevizli-Tarçınlı Kek :)


Açıkçası tarif etmek konusunda çok iyi olduğumu düşünmüyorum, Kendi yaptığım bir maddeyi başkasına aktarmak benim için zor özellikle anlatım kısmı. Ama farklı, klasikten uzak tarifleri denemeyi çok seviyorum, benim gibi değişik lezzetler arayan arkadaşlarım olduğunu bildiğim için de paylaşıp çoğaltmak hoşuma gidiyor.

Sabah bir güzel kahvaltımı yapıp erkenden kekimi yapmaya başladım, sakin bir kafayla yaptığımda istediğimi daha kolay elde bildiğimi biliyorum çünkü. Biraz da el oyalayıcı bir kısmı var bu kekin zaman ayırmak gerekiyor :) Hadi tarife geçelim mi artık;


MALZEMELER
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağından bir parmak az sıvı yağ
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
Dövülmüş ceviz içi(miktarını siz belirleyin)
2 portakal
Yaklaşık 2 su bardağı un 





 YAPILIŞI
1-Kek harcımı yapmaya başlamadan önce bir adet portakalı incecik olacak şekilde kabuklarıyla dilimledim ve 1 litre suyu 1 su bardağı şekerle kaynatıp portakallar yumuşayıncaya kadar pişirdim. bunun amacı yumuşatmak ve portakalın acısını azaltmak.Onlar ocakta pişerken ben de kek malzemelerimi hazırladım.

2-Şeker ve yumurtayı beyazlaşıp kabarana kadar mikserle çırptım, kabarık kekler için bu iki malzemeyi güzelce çırpmak en önemlisi.

3- Sütü, sıvı yağı, bir portakalın kabuklarını rendeleyip ve suyunu sıkıp bir de böyle hepsini çırptım.

4-Vanilya ve tarçını ekleyip son kez çırptıktan sonra,katı malzemeleri eklemeye geçtim.

5-Unu  ve kabartma tozunu eleyerek koymayı tercih ediyorum ben topaklanmasın ve güzel kabarsın diye. En son aşamada da dövülmüş ceviz içlerini de ekleyip tahta kaşıkla güzelce yedirip kek harcımı bitirdimmm :) Tekrar belirtiyorum,unu ekledikten sonra mikserle çırpmayın tahta kaşık her zaman en ideali.

6-Kek kalıbımı yağlayıp unladıktan sonra kek tabanına pişen portakal dilimlerini dizdim ve üzerine kek harcını döktüm.

7-170 derece fırında kontrollü olarak pişirdim üzeri kızarıp içi tam anlamıyla pişene kadar yani. Süre veremem sanırım ama 35 dakikadan aşağı bir sürede pişmiyor.

8-Fırından çıktından sonra bir süre soğumasını bekledim ki kalıptan yapışmadan çıkabilsin ve soğuyan kek kalıbını ters çevirdiğimde dibe serdiğim portakallar gördüğünüz gibi güzel bir görsellik ve tat oluşturdu :)


Portakallar henüz bitmemişken yapılıp yenmesi gereken bir kek tarifi, ben çok severek yaptım ve yedim. Görselliği çok hoş ve tatlı ben bu kısmını da çok sevdim ve listeme ekledim. Atladığım bir yer yoktur umarım ve açıklayıcı anlatmışımdır. Eğer anlayamadığınız bir kısım olursa bana ulaşabilir ve sorularınızı iletebilirsiniz.Bildiğim kadarıyla yardımcı olurum elbette.

Ufak bir not; kelepçeli yuvarlak kek kalıbı kullandım ben merak edenlersiniz olursa diye eklemek istedim.
AFİYET OLSUN :)